Otok Brač, Bol

Bol je grad smješten na južnoj obali otoka Brača, u srednjoj Dalmaciji. To je najstarije obalno naselje na otoku. Bol se prvi put spominje u nekim dokumentima iz 12. stoljeća. Prvi stanovnici bili su Iliri u Bolu i kasnije su došli Rimljani. Otokom Brač, kao i Bolom vladali su Mlečani, Rimljani i Mađari. Sva ta razdoblja su ostavili svoje tragove, koji su vidljivi u povijesnim spomenicima. U prošlosti su se stanovnici uglavnom bavili ribarstvom i vinogradarstvom. Danas su ljudi u načelu usmjereni na turizam, jer je grad veoma popularno turističko odredište. Grad je poznat po svojim plažama, posebice po Zlatnom Ratu koji je prirodni fenomen. U obliku je jezika koji mijenja smjer svog vrha prema strujanju mora.

Smještaj u Bolu:

Kao vodeća destinacija na otoku Braču, Bol nudi sve vrste smještaja. U 1927. osnovan je prvi motel. Napravljen je od renovirane kuće koja je kasnije povećala kapacitet. Nakon toga, sve je više i više kućanstava počelo osiguravati smještaj. Danas postoje brojni hoteli i hotelski kompleksi poput Bretanida, Borak, Elaphusa, Bonaca i drugi. Većina hotela se nalazi u području Zlatni Rat. U okviru privatnog smještaja naći ćete sobe, apartmane i privatne kuće. Tu je i nekoliko manjih kampova. Smještaj u Bolu obuhvaća i dominikanski samostan koji nudi lijepu prirodu i mir za one koji su u potrazi za duhovnom i fizičkom relaksacijom.
Osim smještaja možete naći niz rekreativnih aktivnosti, kao što su tenis, a naročito kiteboarding i windsurfing.

Što vidjeti u Bolu:

Dominikanski samostan je sagrađen 1475. i njegova crkva sadrži vrijedna djela iz renesanse i baroka. Samostan uključuje botanički vrt i muzej vrijednih arheoloških nalaza s otoka.
Zmajeva spilja je zanimljivo nalazište “zmajeva”. Pronašao ih je svećenik u 15. stoljeću. Špilja također ima veliki broj starinskih kultnih simbola.
Galerija umjetnina “Branislav Dešković” nalazi se u renesansno-baroknoj palači, to je galerija suvremene hrvatske umjetnosti s više od 300 slika i skulptura.
Pustinja Blaca je vrlo vrijedan spomenik. Nekada je to bilo skrovište za pustinjake koji su pobjegli od Turaka.

Noćni život:

Kao najpopularnije surfersko odredište u Hrvatskoj, uz bogatu ponudu drugih sportskih aktivnosti, Bol je ljeti prepun mladih – uvijek raspoloženih za bogat i veseo noćni život. Naše preporuke imaju kafići, noćni klubovi i koktel barovi od kojih većina ima i kvalitetan plesni podij. Najpopularniji su cocktail bar Varadero i after beach bar Auro.

Gdje jesti:

Bol ima niz restorana, brojne pizzerije i zalogajnice. Restorani nude tipična dalmatinska jela, jela pripremljena od plodova mora, mesa i različitu vegetarijansku hranu. Bračka janjetina je također vrlo poznata. Možete uživati u poznatom vina iz ovog područja, Plavcu.

Kako doći do Bola:

Automobilom:
Autocestom A1, Zagreb-Split, izlaz Dugopolje i slijedeći putokaze do splitske luke.
Zrakopolovom:
Najbliža zračna luka je ona u Splitu, 25km izvan centra grada gdje možete uhvatiti trajekt ili katamaran za otok Brač. Sa zračne luke postoji nekoliko prijevoznih opcija za doći do Splita/Bola.
> Bus – autobusom iz zračne luke do centra Splita, odakle ima nekih 100m do katamarana ili 500m do trajekta.
> Taxi – cijena taksija je oko 300kn, dogovorite se za cijenu prije nego krenete iz zračne luke.
> Unaprijed rezervirani prijevoz – cijena za 1-3 osobe je oko 260-280 kuna, 4-8 osoba oko 300kn..
Trajekt:
Trajekt do Supetra na sjevernoj strani Brača je najčešči i odlazi iz Splita 15-20 puta dnevno u glavnoj sezoni. Cijena je 27kn po osobi. Bol je od Supetra udaljen 36km. Do njega se može doći taksijem ili autobusom.
Također možete ići trajektom iz Makarske do Sumartina na istoćnoj strani otoka. Od tamo je udaljenost do Bola 28km.
Katamaran:
Iz Splita postoje katamaranske veze do Bola i Milne, nažalost samo nekoliko polazaka dnevno.